عوارض چاقی در حیوانات
مدریت و کنترل وزن بدن یکی از راه هایی است که صاحبان حیوانات می توانند از طریق آن طول عمر حیوان خود را افزایش دهند.
برای نمره دهی به وزن بدن حیوانات سیستم استانداردی وجود دارد. در این سیستم، نمره بدنی بین 1 تا 9 می باشد به طوری که حیوانات بسیار لاغر نمره یک و حیوانات بسیار چاق نمره نه دریافت می کنند. حیواناتی که نمره بدنی آنها 6 یا 7 باشد دارای ((افزایش وزن)) هستند و آنهایی که نمره بدنی شان بالاتر از 7 باشد چاق محسوب می شوند. صاحبان حیوانات باید بدانند که خطرات زیادی سلامتی حیوانات چاق آنها را تهدید می کنند.
عوارض چاقی در حیوانات
- تشخیص مشکلات سلامتی در حیوانات چاق سخت تر است زیرا به علت چربی زیاد زیر پوست شندین صداها (قلب، تنفس و …) یا لمس (مثلا ساختار های داخل شکم) و یا نمونه برداری (مثلا دسترسی به رگ جهت خونگیری) دشوار تر می شود.
- حیوانات چاق هنگام بی هوشی و جراحی به علت کاهش عملکرد تنفسی و گاهی اختلال عمل کبد و کلیه، افزایش خطر عفونت زخم ها و نیاز به بی هوشی عمیق تر نسبت به حیوانات سالم، بیشتر در خطر هستند. همچنین فرد جراح نیز هنگام عمل به علت وجود چربی زیاد در بدن و افزایش عمق اندام ها، بیشتر دچار چالش می شود.
- افزایش فشار خون، افزایش احتمال اختلال در عملکرد کلیه، قلب و عروق نیز در حیوانات چاق بیشتر اتفاق می افتد.
- حیوانات چاق نسبت به حیواناتی که وزن مناسب دارند، بیشتر به التهاب مفاصل و مشکلات دیسک مهره ها مستعد هستند. حیوانات چاق مشکلات حرکتی و انعطاف پائین تری نسبت به حیوانات لاغر تر دارند.
- این حیوانات کمتر ورزش می کنند و اگر ورزش سنگین و شدیدی انجام دهند ممکن است تاندون های زانوی آنها پاره شوند. حیوانات چاق هنگام ورزش زودتر از پا افتاده و دچار خستگی می شوند.
- حیوانات چاق توانایی کمتری در مقابله با بیماری های عفونی داشته و سرعت بهبودی آنها از بیماری کمتر است.
- این حیوانات به علت خاصیت عایقی که چربی بدنشان دارد گرما را کمتر تحمل کرده، تحریک پذیر تر شده و برای خنک شدن بدن نیاز به سرمای بیشتری دارند.
- مشکلات پوست در حیوانات چاق 40 درصد بیشتر از حیواناتی است که وزن مناسب دارند.
- در حیوانات و نژاد هایی که بینی و جمجمه کوچکتری دارند، افزایش چربی سبب وارد شدن فشار به مجاری تنفسی شده و مشکلات تنفسی در آنها ایجاد می کند.
- در حیوانات چاق خطر بروز دیابت ملیتوس و نیز شدت این بیماری بیشتر است. در این حیوانات، تولید فاکتور های هورمونی از بافت چربی سبب اختلال در متابولیسم انسولین شده و ایجاد دیابت می کند.
- مشکلات تولید مثلی نیز در این حیوانات بیشتر است.
- اختلالات گوارشی مانند یبوست و نفخ شکم در حیوانات چاق بیشتر ایجاد شده و علائم شدیدتری دارند.
- دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که به نظر می آید که در حیوانات چاق نرخ وقوع سرطان بیشتر است.
- عملکرد کبد به علت تجمع چربی، دچار اختلال می شود. به عنوان مثال در گربه های چاقی که به طور ناگهانی اشتهای شان کاهش میابد ممکن است مبتلا به بیماری کبد چرب شوند که می تواند تهدید کننده حیات باشد.
همه این موارد می توانند طول عمر را کاهش داد و کیفیت زندگی حیوان را کاهش دهند. حیواناتی که وزن مناسب دارند بیشتر زنده می مانند، شادتر هستند و از زندگی خود لذت می برند.